Celia Cruz - Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso

Celia Cruz - Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso

Jedna z najpopularniejszych piosenkarek latynoamerykańskich.

Większą część życia spędziła w Stanach Zjednoczonych, gdzie tworzyła, przez co zdobyła sławę i uznanie na całym świecie. Została odznaczona Narodowym Medalem Sztuk. Za życia sprzedała ponad 30 milionów płyt. Największy sukces odniosły albumy Siempre Vivré (2000), oraz Regalo del Alma (2003), które rozeszły się 4 milionach egzemplarzy.1

Celia Cruz urodziła się 21 października 1925 roku na Kubie, w Havanie, w ubogiej dzielnicy Santos Suárez.

Znana jako jedna z najpopularniejszych wykonawczyń salsy wszech czasów. Nagrała 23 złote albumy.

Początki kariery muzycznej sięgają lat40-tych kiedy to wygrała konkurs śpiewania  „La hora del té” („Czas na herbatę”). W radiu i na żywo, jej piosenki zyskiwały coraz większość popularność. Pierwsze nagrania Cruza powstały w 1948 r. W 1950 r. W latach 50-tych, została piosenkarką w słynnej kubańskiej orkiestrze Sonora Matancera

Kiedy w 1959 r na Kubie do władzy dotarli komuniści, cały zespół Sonora Matancera po koncertach w Meksyku na stałe przeniósł się do Stanów Zjednoczonych nie zakładając powrotu do kraju. Celia Cruz uzyskała obywatelstwo USA w 1961 roku.

W połowie lat 60-tych Celia dołączyła do orkiestry Tito Puente. To pozwoliło zaistnieć jej w szerszym gronie odbiorców niż tylko społeczność kubańskich emigrantów.

Cruz zachwycała publiczność swoimi ekstrawaganckimi ubiorami oraz zaangażowaniem publiczności. Kolejne albumy Celia nagrała w latach 70-tych. 80-tych i kolejnych. W ciągu 40 letniej kariery nagrała 75 albumów, w tym 23 złote płyty. Zdobyła kilka nagród Grammy i Latin Grammy. Zagrała również w kilku filmach. Zdobyła gwiazdę na Hollywoodzkiej Alei Gwiazd i została nagrodzona przez National Endowment of the Arts Amerykańskim Narodowym Medalem Artystów.

Celia Cruz zmarła w New Jersey 16 lipca 2003 r., W wieku 77 lat.

 

Dyskografia2

 

  • 2003 Homenaje a Beny Moré
  • 2003 Celia & Johnny
  • 2003 Dios Disfrute a la Reina
  • 2003 Son Boleros, Boleros Son
  • 2003 Reina de la Música Cubana
  • 2003 Regalo del Alma
  • 2003 Más Grande Historia Jamás Cantada
  • 2003 Estrellas de la Sonora Matancera
  • 2003 Celia in the House: Classic Hits Remixed
  • 2003 Carnaval de la Vida
  • 2003 Candela Pura
  • 2002 Unrepeatable
  • 2002 Hits Mix
  • 2001 La Negra Tiene Tumbao
  • 2000 Siempre Viviré
  • 2000 Salsa
  • 2000 Habanera
  • 2000 Celia Cruz and Friends: A Night of Salsa
  • 1999 En Vivo Radio Progreso, Vol. 3
  • 1999 En Vivo Radio Progreso, Vol. 2
  • 1999 En Vivo Radio Progreso, Vol. 1
  • 1999 En Vivo C.M.Q., Vol. 5
  • 1999 En Vivo C.M.Q., Vol. 4
  • 1998 Mi Vida Es Cantar
  • 1998 Afro-Cubana
  • 1997 También Boleros
  • 1997 Duets
  • 1997 Cambiando Ritmos
  • 1996 Celia Cruz Delta
  • 1995 Irresistible
  • 1995 Festejando Navidad
  • 1995 Double Dynamite
  • 1995 Cuba's Queen of Rhythm
  • 1994 Merengue Saludos Amigos
  • 1994 Mambo del Amor
  • 1994 Irrepetible
  • 1994 Homenaje a Los Santos
  • 1994 Guaracheras de La Guaracha
  • 1993 Introducing
  • 1993 Homenaje a Beny Moré, Vol. 3
  • 1993 Boleros Polydor
  • 1993 Azucar Negra
  • 1992 Verdadera Historia
  • 1992 Tributo a Ismael Rivera
  • 1991 Reina del Ritmo Cubano
  • 1991 Canta Celia Cruz
  • 1990 Guarachera del Mundo
  • 1988 Ritmo en el Corazón
  • 1987 Winners
  • 1986 De Nuevo
  • 1986 Candela
  • 1983 Tremendo Trío
  • 1982 Feliz Encuentro
  • 1981 Celia & Willie
  • 1980 Celia/Johnny/Pete
  • 1977 Only They Could Have Made This Album
  • 1976 Recordando El Ayer
  • 1975 Tremendo Caché
  • 1974 Celia & Johnny
  • 1971 Celia Y Tito Puente en España
  • 1970 Etc. Etc. Etc.
  • 1969 Quimbo Quimbumbia
  • 1968 Serenata Guajira
  • 1968 Excitante
  • 1967 A Ti México
  • 1967 Bravo Celia Cruz
  • 1966 Son con Guaguancó
  • 1966 Cuba Y Puerto Rico Son
  • 1965 Sabor y Ritmo de Pueblos
  • 1965 Canciones Premiadas
  • 1959 Mi Diario Musical
  • 1958 Incomparable Celia

 

 

Nagrody Grammy3

 

Rok Kategoria Nagranie
nagrody Grammy
1990 Best Tropical Latin Performance Ritmo En El Corazon (Rhythm in the Heart)
2003 Best Salsa Album La Negra Tiene Tumbao (The Black Lady Has Rhythm/Attitude)
2003 Best Salsa/Merengue Album Regalo Del Alma (Gift From The Soul)
latynoamerykańskie nagrody Grammy
2000 Best Salsa Performance Celia Cruz and Friends: A Night Of Salsa
2001 Best Tropical Traditional Album Siempre Viviré (I Will Survive)
2002 Best Salsa Album La Negra Tiene Tumbao
2004 Best Salsa Album Regalo Del Alma

 

 1,2,3 - źdódło: Wikipedia

 



Drukuj   E-mail

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież